De ce trebuie să ții cont atunci când alegi o draperie sau perdea?

Cum v-ar spune orice persoană de specialitate perdelele și draperiile aduc un mare plus la decorul camerei însă doar dacă ele sunt alese corespunzător. Când vine acel moment în care trebuie să îți alegi perdeaua sau draperia trebuie ținut cont de culoare, material, dimensiuni și multe altele iar cu atatea optiuni decizia finala poate deveni destul complicată.

Culoarea și Materialul

Materialul este foarte important atunci când îți alegi perdeaua sau draperia deoarece acest aspect determină cât va rezista în timp și cum se va comporta în mașina de spălat după multe spălări. Designerii renumiți spun despre perdele că dacă sunt prea grele este posibil ca acestea să nu se așeze frumos când sunt trase iar dacă sunt prea ușoare nu vor atârna bine.

Cât despre culoare trebuie să țineți cont de câtă lumină de la soare aveți deoarece acolo unde este foarte multă lumină de la soare culorile deschise se pot deteriora în timp. Acest aspect însă nu este unul de care să vă îngrijorați deoarece depinde foarte mult de materialul din care sunt făcute. Când vine vorba de material, poliester, mătase, mătase faux și catifea sunt cele mai bune alegeri pentru ferestrele dumneavoastră deoarece aceste materiale se așează foarte bine atunci când sunt atârnate. Dintre cele doua tipuri de mătase, mătasea faux tinde să fie cea mai durabilă chiar și în camerele cu foarte mult soare. Unele materiale pot ajuta la păstrarea căldurii în cameră. De exemplu multe hoteluri folosesc perdele și draperii din materiale precum pielea de căprioară sau catifeaua deoarece ajută la blocarea luminii si menținerea căldurii.

Dimensiunea

Înainte să scoate-ți banda de măsurat trebuie să vă decideți cât de sus deasupra ferestrei doriți să agățați perdelele. Cu cât suportul pentru agățat perdeaua este prins mai sus cu atât va da impresia de cameră mai înaltă. Designerii de cele mai multe ori atârnă perdelele la aproximativ 15 cm deasupra ferestrei dar pentru un aspect mai dramatic unii merg și mai sus. După ce v-ați decis de la ce înălțime porneste perdeaua sau draperia este momentul să luați măsurătorile corecte. Dacă doriți ca perdeaua sau draperia să se ajeze pe podea nu uitați să adăugați câțiva centimetrii în plus după preferințe.

Atunci când măsurați lățimea ferestrei asigurați-vă că mai adăugați 10 până la 20 cm în ambele părți pentru siguranța unei acoperiri totale a ferestre.

Luând masurătorile corecte veți avea siguranța că atunci când sunt trase complet deasupra ferestrelor nu vă va deranja lumina deloc.

Spălare, curățare și întreținere

Aveți grijă când veți achiziționa perdele sau draperii să vă asigurați unde și cum se pot spăla, curăța și întreține deoarece unele perdelele si draperii se vor deteriora dacă sunt spălate folosind masina de spălat proprie. Cele care se pot spăla la masina de spalat proprie aveți grijă să nu folosiți o temperatura a apei mai mare de 30 de grade iar după ce le scoateți din masina de spălat le puteți pune direct la uscat sau la locul lor pe suport.

Perdele sufragerie sau living room

În living room sau sufragerie, fiți ghidați de prioritățile dumneavoastă. Ați aprecia mai mult estetica, controlul luminii sau confidențialitatea? Amintiți-vă că, culorile luminoase la perdele tind să se estompeze dacă sunt expuse la o mulțime de lumină naturală a soarelui, cu excepția cazului în care perdelele sunt înlocuite în mod regulat. Culorile neutre se vor potrivi mai ușor cu o schemă de culori existentă sau cu o temă de decorare. Pentru a crea o atmosferă sofisticată, alegeți tonuri neutre sau perdele cu diferite printuri sau modele, aceastea pot schimba automat design-ul camerei dumneavoastră. Straturile colorate și texturile îndrăznețe sunt o alegere mai bună dacă căutați să da-ți puțină culoare camerei dumneavoastră.

În living room sau sufragerie, fiți ghidați de prioritățile dumneavoastă. Ați aprecia mai mult estetica, controlul luminii sau confidențialitatea? Amintiți-vă că, culorile luminoase la perdele tind să se estompeze dacă sunt expuse la o mulțime de lumină naturală a soarelui, cu excepția cazului în care perdelele sunt înlocuite în mod regulat. Culorile neutre se vor potrivi mai ușor cu o schemă de culori existentă sau cu o temă de decorare. Pentru a crea o atmosferă sofisticată, alegeți tonuri neutre sau perdele cu diferite printuri sau modele, aceastea pot schimba automat design-ul camerei dumneavoastră. Straturile colorate și texturile îndrăznețe sunt o alegere mai bună dacă căutați să da-ți puțină culoare camerei dumneavoastră.

Draperii

Orice draperie poate servi scopului practic de a bloca lumina și de a spori intimitatea, dar totodată cu alegerea perfectă a draperiilor, pot de asemenea, să schimbe dimensiunea aparentă a unei încăperi, să ascundă sau să corecteze ferestrele incomode și să ofere spațiului un aspect plăcut și ordonat, indiferent dacă casa dumneavoastră este decorată după un design tradițional sau modern.

Chiar și draperiile cele mai umile pot beneficia de două reguli cheie: în aproape fiecare scenariu, cel mai bun loc pentru a atârna o draperie este de la linia de tavan – fie chiar la tavan, fie chiar sub un perete etanș sau de turnare – și se întinde până la podea. Aceasta oferă aspectul cel mai lung posibil, ceea ce poate face spațiile mici să arate mai mari și spațiile mari să arate mai mari.


Indiferent dacă fereastra este mare sau mică, sau are chiar o formă ciudată, două panouri simple de la podea până la tavan, care lungesc, vor avea aspectul classic și elegant, mai ales atunci când sunt închise.


Cel mai comun aspect contemporan, cu un efect fermecător, romantic, este să permiteți perdelelor să cadă ușor pe podea, fiind mai lungi decât perdeaua dumneavoastră. În acest caz, lăsați aproximativ 1 până la 2 centimetri de material să atingă podeaua pentru a crea un effect vintage. Asigurați-vă că păstrați podeaua mereu curată, astfel încât perdelele dumneavoastră să nu se transforme într-o mătură de praf. Pe timpul zilei draperiile pot fi legate la mijloc având un aspect luxos.

Perdele pentru bucătărie

Bucătăria este inima casei și ar trebui să reflecte stilul și personalitatea dumneavoastră. Alegeți perdele de bucătărie dintr-o gamă largă de modele distractive, culori neutre sau culori care ies în evidență cu modele, simple sau cu diferite desene. Țineți minte că țesăturile folosite în bucătării trebuie să fie de cea mai bună calitate. Perdelele din bucătărie sunt cele care cu trecerea timpului suferă cel mai mult, din cauza umezelii, a aburilor, a fumului de țigară și a mirosurilor mâncării.

Perdele pentru dormitor

Atunci când alegeți perdelele potrivite pentru dormitoare, există mai mulți factori care trebuie luați în considerare: pentru ce este folosită camera, cât de des și de către cine, precum și despre estetica pe care vreți să o atingeți. Să trecem peste ceea ce trebuie să vă gândiți mai mult.

Dintre multe lucruri care sunt obișnuite în dormitoare, dormitul este cel mai important scop al camerei și pentru asta trebuie să luați în considerare blocarea luminii și reducerea zgomotului. 

În cazul în care camera dumneavoastră este expusă și poate fi văzută de vecini sau de pe stradă, luați în considerare draperiile care vin în ajutorul perdelelor dumneavoastră, pentru a vă menține confidențialitatea atunci când aveți nevoie.

Pentru o atmosferă luminoasă, „însorită”, optați pentru o țesătură aerisită și ușoară, cum ar fi bumbacul sau poliesterul. Pentru a fi mai formale, alege țesături mai grele ca de catifea sau ceva elegant ca mătasea și așa adaugi un strop de drama și o atingere de romantism.

Interesant, atunci când vine vorba de dormitoare, oamenii tind să fie mult mai tradiționali în această cameră în comparație cu alții. Poate că acest lucru se datorează faptului că, culorile și modelele îndrăznețe sau strălucitoare pot supra-stimula creierul atunci când încercați să vă relaxați și să vă pregătiți pentru somn. Sau poate pentru că această cameră este adesea, deși nu întotdeauna, împărtășită de ambele sexe, astfel că este nevoie să se atingă un echilibru de preferință. Culoarea și modelul pe care îl alegeți vor fi, de asemenea, afectate de decorul deja în cameră, inclusiv patul. Amintiți-vă, acest lucru se schimbă adesea, dar perdelele vor rămâne aceleași, astfel încât trebuie să optați pentru un stil care să completeze toate opțiunile de așternut.

Sperăm ca acest articol să vă ajute în a lua cea mai bună decizie atunci când achiziționați perdele și draperii iar echipa noastră Look4Design.ro vă stă la dispoziție dacă aveți orice întrebări sau nelămuriri. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *